Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση.

Εκεί ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και ένα φλυτζάνι ζεστό νερό.

Ανακατεύουμε ζυμώνοντας και προσθετουμε όσο νερό ακόμα χρειαστεί για να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι περίπου να διπλασιαστεί.

Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 2 εκ. και μήκους 10 εκ.

Τις διπλώνουμε σε κυκλικά σχέδια.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και περιμένουμε να κάψει.

Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα ένα ένα μέχρι να ροδίζουν και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και περιμένουμε να πάρουν μια βράση.

Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά (να "δέσει").

Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, βάζουμε τα κρύα ξεροτήγανα σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. (μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλο καρύδι ή κανέλα μαζί με το σουσάμι) 

 

Υλικά

1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

2 -3 φλυτζάνια ζεστό νερό

αλάτι

ψιλοκομμένο σουσάμι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

για το σιρόπι

500 γρμ μέλι θυμαρίσιο

200 γρμ ζάχαρη

2 - 3 ποτήρια νερό