Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τις πατάτες.

Τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 26 cm) με ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις πατάτες και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20΄ σε χαμηλή θερμοκρασία.

Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο τηγάνι σωτάρουμε τo κρεμμύδι λεπτοκομμένo μέχρι να χρυσίσει, χωρίς όμως να αρπάξει. Το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά. (Το κρεμμύδι θα γίνει πριν από τις πατάτες).

Βγάζουμε τις πατάτες από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, αφαιρώντας όσο περισσότερο ελαιόλαδο μπορούμε. Εναλλακτικά, τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε μεγάλο σουρωτήρι.

Ρίχνουμε τις πατάτες στο μπολ με τα αυγά και το κρεμμύδι. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί επί 15΄, ώστε να ενοποιηθούν γεύσεις και υλικά.

Μαγειρεύουμε-ψήνουμε το μείγμα στο μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, επί 4΄ για κάθε πλευρά της τορτίγιας, μέχρι να ψηθούν τα αυγά, σε μέτρια-δυνατή θερμοκρασία (ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο ψημένη θέλουμε την τορτίγια μας).

Αναποδογυρίζουμε την τορτίγια με ένα μεγάλο ρηχό πιάτο ή με ένα επίπεδο καπάκι.

 

Διευκρίνιση: Η TORTILLA DE PATATA ονομάζεται και TORTILLA ESPAÑOLA (τορτίγια εσπανιόλα). Και οι δύο ονομασίες αφορούν στο ίδιο έδεσμα.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 220 γρ. περίπου ξερό κρεμμύδι
  • 8 αυγά
  • μπόλικο ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)
  • αλάτι (κατά βούληση)