Εκτέλεση

Σε μπωλ βάζουμε το αλεύρι και αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε μία κούπα νερό (σε θερμοκρασία δωματίου), το λάδι και το λεμόνι.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Αν έχει μείνει αλεύρι που δεν το έχει πάρει προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές νερό ακόμα.
Αλευρώνουμε πάνω κάτω το ζυμάρι και το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά του σιροπιού και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Τρίβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με 1 κ. γ. κανέλλα.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους.

Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αν είναι τσίπα δεν χρειάζεται λιώσιμο. Πιθανότατα να απλώνεται έτσι. Αν θέλει λιώσιμο, απλώς αφήστε το να λιώσει. Όχι να κάψει ή να βράσει.

 Μετά από μισή ώρα, αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι κομμάτια. Αυτό, μπορείτε να το κάνετε και από πριν, αφού τη φτιάξετε.
Ανοίγουμε ένα-ένα φύλλο με βέργα, αλευρώνοντας πάνω-κάτω όποτε χρειάζεται. Το φυλλαράκι ανοίγει πολύ εύκολα και όμορφα με αυτή τη συνταγή.
Αφού το ανοίξουμε σε λεπτό φύλλο, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με πινέλο βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα (1,5 κ. σ. αμύγδαλο και για κάθε φύλλο).
Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.
Όταν το τυλίξουμε, πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε προς αντίθετη κατεύθυνση, έτσι ώστε το ρολάκι μας να γίνει στριφτό. Στη συνέχεια, το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και το βάζουμε στο κέντρο του ταψιού.
Συνεχίζουμε έτσι με κάθε φύλλο. Αφού τα στρίψουμε, συνεχίζουμε το τύλιγμα γύρω από το σαλιγκάρι που δημιουργήσαμε στο ταψί. Δεν βάζουμε τα ρολάκια πολύ κολλητά το ένα με το άλλο, για να μπορούν να ψηθούν καλά μέσα.
Στο τέλος, αν έχει μείνει βούτυρο, βουτυρώνουμε από πάνω τα φύλλα. Εγώ, βουτύρωνα και τα πλαϊνά καθώς τα έβαζα, στα σημεία που θα ακουμπούσαν με τα επόμενα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς ή 170 με αέρα.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, πάνω-κάτω.

Βγάζουμε απ΄ τον φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Υλικά

για τη ζύμη

  • 4 κούπες αλεύρι (λίγο λιγότερο από 600 γρ. Για την ακρίβεια έβαλα 570 γρ.)
  • 1/2 κ. γ. αλάτι
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα συν 2 κ. σ. νερό
  • έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων


για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο (πρόβειο, τσίπα ή στάκα)
  • 100 γρ. χοντροτριμμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα*
  • 1 κ. γ. κανέλλα


για το σιρόπι

  • 1,5 κούπα νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • ένα κομμάτι φλούδα λεμονιού
  • χυμό μισού λεμονιού