Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το αφήνουμε να στραγγίξει, ρίχνουμε μία (1) κουταλιά της σούπας αλάτι και το τρίβουμε καλά για να βγει το ζουμί του και να μείνει στο 1/3 του όγκου του.

Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το ρύζι το οποίο βράζουμε για περίπου 12 με 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το κρυώνουμε με μπόλικο νερό.

Αφού στύψουμε καλά το σπανάκι, το βάζουμε σε μια μεγάλη γαβάθα ή μπολ και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά. Το ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο λάδι (περίπου 2 κουταλιές της σούπας).

Έχουμε ετοιμάσει το ζυμάρι ρίχνοντας το αλεύρι σε μια λεκάνη, δημιουργώντας μια λακκούβα στη μέση όπου ρίχνουμε λάδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύοντας αυτά, ρίχνουμε σιγά - σιγά το νερό, δημιουργώντας τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος.  

Ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται με έναν πλάστη. Στη συνέχεια το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος του μπουμπαριού, που θέλουμε να φτιάξουμε.

Βάζουμε στην άκρη του φύλλου τη γέμιση, ζάχαρη με κανέλα ανάμεικτα, και αρχίζουμε να τυλίγουμε κάνοντας ένα μπουμπάρι.

Το αραδιάζουμε στο ταψί σε λίγη απόσταση το ένα με το άλλο και τα αλείφουμε με λάδι . Τέλος, βάζουμε από πάνω κανέλα και ζάχαρη.

Ψήνουμε σε αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Όταν βγει, ζεστό από το φούρνο, αν θέλουμε το περιχύνουμε με λίγο πετιμέζι.

 

Υλικά

Υλικά για το φύλλο:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 σφηνάκι(ποτηράκι) ξύδι

1 κουταλάκι αλάτι

2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο

Υλικά για την γέμιση:

1 κιλό σπανάκι

300γρ σταφίδα ξανθιά

250γτ σταφίδα μαύρη

250γρ ζάχαρη

100γρ κρεμμυδάκι χλωρό

250γρ ρύζι γλασέ

2 κουταλάκια τα γλυκού κανέλα

100γρ λάδι

μισό ματσάκι άνηθο