Εκτέλεση

Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε σε μπολ να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την άλλη μέρα βάζουμε το σιτάρι μαζί με το νερό σε κατσαρόλα, να βράσει, χωρίς να το στραγγίσουμε και το σιγοβράζουμε για 3 ώρες.

Αν θέλουμε να βράσει πιο γρήγορα, το βράζουμε σε χύτρα ταχύτητας για 1 ώρα. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Το στραγγίζουμε και κρατάμε το χυλό.

Ξεπλένουμε το σιτάρι με λίγο νερό και το νερό αυτό το προσθέτουμε στο χυλό.

Καβουρδίζουμε το σουσάμι και το περνάμε από το μούλτι για να γίνει κρέμα.

Λίγο πριν είναι έτοιμο το σιτάρι προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με τα ξερά σύκα και τις σταφίδες .

Κατεβάζουμε από την φωτιά το μείγμα και προσθέτουμε την κρεμά από το σουσάμι αφού την έχουμε αραιώσει με ζωμό από το μειγμα της κατσαρόλας.

Ανακατεύουμε συνέχεια έως ότου γίνει ένας ομοιογενείς πηχτός χυλος.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο κορν φλάουερ για να δέσει.

Μοιράζουμε σε μπολάκια το μείγμα μας , το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει εντελώς.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια και ζάχαρη.

Υλικά

300γρ σιτάρι

150γρ σουσάμι

2 λίτρα ζεστό νερό για το βράσιμο

1 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπας ξανθές σταφίδες

1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

1 κούπα σύκα ξερά κομμένα στα 4

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ (προαιρετικά)

2 μήλα ψιλοκομμένα

1 βανίλια