Εκτέλεση

Ζυμώνομεν το αλέυρι με νερό και 2 κουταλιές βούτυρο να γίνη μια ζύμη όπως του ψωμιού, την ανοίγομυν εις φύλλο με το παστόξυλο να λάβη πάχος ενός ταλλήρου σχεδόν και βουτυρώνομεν καλώς αφίνοντες να εξέχουν οι γύροι έξω ολίγον.
Ετοιμάζομεν δε τα υπόλοιπα υλικά ως εξής:
Θέτομεν εντός λεκάνης την μυζήθραν με το μέλι, τα δουλεύομεν καλώς ή μάλλον τα ζυμώνομεν με το χέρι δια να γίνουν ως αλοιφή, προσθέτομεν δε τα αύγα, την ζαχάρι και μιαν κουταλιάν κανέλλαν, τα περνώμεν από εν τρυπήτον ή σίταν και τα ρίπτομεν εις το στρωμένο με τη ζύμην ταψί. Το στρώνομεν απ’ επάνω με ένα μαχαίρι και το ψήνομεν είς φούρνον μέτριον επί 20-25 λεπτά της ώρας. Αφού δε τα αποσύρωμεν από τον φούρνον, την πασπαλίζομεν με την υπόλοιπον κανέλλαν, αφού δε κρυώσει, την κόπτομεν τεμάχια μπακλαβωτά. Σημειωτέον όμως ότι πρέπει να υπολογίσωμεν το μέγεθος του ταψιού ώστε όταν ρίπτωμεν την μάζαν, να μη υπερβαίνη το πάχος αυτής 1 ½ δάκτυλον, όταν ψηθή δε θα υπερβή τους δύο δακτύλους.
Η εν λόγω Μελόπηττα είνε δύναται τις να είπη το απαραίτητον πασχαλινόν γλύκισμα εν Σίφνω. Παραθέτομεν δε την συνταγήν τούτου διά τας εορτάς του Πασχα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ

Υλικά

Δόσεις διά 15/18 άτομα :

1 οκά (1280 γραμ.) μυζήθρα ανάλατη
10 αυγά ολόκληρα
150 δράμια(480 γραμ.) μέλι
100 δράμια(320 γραμ.) ζάχαρη ψιλή
4 κουταλιές σούπας κανέλλα ψιλή
80-100 δράμια(256-320 γραμ.) αλεύρι

Ζυμώνομεν το αλέυρι με νερό και 2 κουταλιές βούτυρο να γίνη μια ζύμη όπως του ψωμιού, την ανοίγομυν εις φύλλο με το παστόξυλο να λάβη πάχος ενός ταλλήρου σχεδόν και βουτυρώνομεν καλώς αφίνοντες να εξέχουν οι γύροι έξω ολίγον.
Ετοιμάζομεν δε τα υπόλοιπα υλικά ως εξής:
Θέτομεν εντός λεκάνης την μυζήθραν με το μέλι, τα δουλεύομεν καλώς ή μάλλον τα ζυμώνομεν με το χέρι δια να γίνουν ως αλοιφή, προσθέτομεν δε τα αύγα, την ζαχάρι και μιαν κουταλιάν κανέλλαν, τα περνώμεν από εν τρυπήτον ή σίταν και τα ρίπτομεν εις το στρωμένο με τη ζύμην ταψί. Το στρώνομεν απ’ επάνω με ένα μαχαίρι και το ψήνομεν είς φούρνον μέτριον επί 20-25 λεπτά της ώρας. Αφού δε τα αποσύρωμεν από τον φούρνον, την πασπαλίζομεν με την υπόλοιπον κανέλλαν, αφού δε κρυώσει, την κόπτομεν τεμάχια μπακλαβωτά. Σημειωτέον όμως ότι πρέπει να υπολογίσωμεν το μέγεθος του ταψιού ώστε όταν ρίπτωμεν την μάζαν, να μη υπερβαίνη το πάχος αυτής 1 ½ δάκτυλον, όταν ψηθή δε θα υπερβή τους δύο δακτύλους.
Η εν λόγω Μελόπηττα είνε δύναται τις να είπη το απαραίτητον πασχαλινόν γλύκισμα εν Σίφνω. Παραθέτομεν δε την συνταγήν τούτου διά τας εορτάς του Πασχα.