Εκτέλεση

Τύλιγουμε  τα χρωματιστά  χαρτάκια (τα χαρτάκια  γράφουν μια μαντινάδα που απευθυνόταν σε συναισθήματα) σε σχήμα οδοντογλυφίδας. Ετοιμάζουμε  τη ζύμη και  τη σκεπάζουμε  με βρεγμένο πανί για να μην ξεραθεί.Πλάθουμε την ζύμη και κάνουμε ένα  κορδόνι σε μέγεθος μικρού δακτύλου, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια περίπου 3 εκ. και το τυλιγούμε απαλά στο χαρτάκι. Πάνω σε ένα τραπέζι, στρώνουμε ένα πανί, εκεί απλώνουμε τις μαντινάδες και τις σκεπάζουμε με ένα τούλι (για να μην πάνε έντομα) σε κάθε πόδι του τραπεζιού βάζουμε ένα ποτήρι νερό για να μην πάνε μυρμήγκια και τις άφηναν εκεί για να ξεραθούν τουλάχιστον 10 μέρες.

"Ζαχαρωτές" μαντινάδες, το γλύκισμα και το ερωτικό μήνυμα μια άλλης εποχής στην Κρήτη. 

Εκείνη την εποχή η ζαχαρωτή μαντινάδα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο γιατί ήταν θέμα επιβίωσης για αυτούς που τις πουλούσαν αλλά και γιατί ήταν ένα από τα μοναδικά γλυκίσματα που όλοι, μικροί και μεγάλοι περίμεναν να γευτούν, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας για τους νέους και ερωτευμένους.Με τα πόδια ή τα γαϊδούρια, ξυπόλητοι ή με παπούτσια οι πανυγηράδες πήγαιναν στα γύρω χωριά για να πουλήσουν μαντινάδες, σησαμόπιτες και παιχνίδια στα πανηγύρια.  10 ζαχαρωτές μαντινάδες 1 φράγκο τόσο πουλούσαν τις μαντινάδες. Τις μαντινάδες, τις έφτιαχναν οι ίδιοι με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων τους. Ζύμωναν πολλά κιλά ζάχαρη, για αυτό χρειαζόταν και πολλά χέρια.

Σαν κανελογαρύφαλο στη σκέψη μου πλανάσαι,εγώ σε νοιώθω δίπλα μου όσο μακρυά και να σαι...

Πριν να ανθίσεις γιασεμί γρηκάτε η μυρωδιά σου σκέψου να έρθει ο καιρός ν'ανοίξουν τα κλαδιά σου...

Υλικά

Η συνταγή του ΧΘΕΣ

  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη (άλεθαν την κανονική ζάχαρη στο χειρόμυλο και την έκαναν άχνη)
  • 1 κρασοπότηρο ζεστό νερό
  • 1 κουτάλι του γλυκού δραγάντι (κάτι που έμοιαζε με μαστίχα Χίου και κάνει τη δουλειά της ζελατίνης)

Η συνταγή του ΣΗΜΕΡΑ

  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη
  • 1 κρασοπότηρο ζεστό νερό
  • 1 κουτάλι του γλυκού σκόνη ζελατίνη