Εκτέλεση

Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό. Το πρωί τους ρίχνουμε τη σόδα και τα αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να μουλιάσουν.
Τα ξεπλένουμε πολύ καλά (3-4 νερά). Τα βάζουμε στη σκεπασταριά (σιφνέικο πήλινο σκεύος για τη ρεβυθάδα) και τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λάδι, αλατοπίπερο και νερό.
Το νερό που προσθέτουμε πρέπει, καθώς γέρνουμε στο πλάι τη σκεπασταριά, να φθάνει στην άκρη του χείλους της και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβύθια.
Καλύπτουμε τη σκεπασταριά με το καπάκι της, τη βάζουμε στονξυλόφουρνο και αφήνουμε τη ρεβυθάδα να σιγοψηθεί για 6 περίπου ώρες!
(Όρισμένες νοικοκυρές φτιάχνουν με αλεύρι και νερό ζυμαράκι και με αυτό σφραγίζουν γύρω-γύρω το καπάκι της σκεπασταριάς στην εφαρμογή του με το κυρίως σκεύος).
Το νερό που χρησιμοποιούμε και στο μούλιασμα και στο μαγείρεμα πρέπει να είναι μαλακό (στη Σίφνο χρησιμοποιούμε από το βρόχινο που αποθηκεύουμε στις στέρνες μας).
Μπορείτε να φτιάξετε τη ρεβυθάδα και με εμφιαλωμένο νερό, όπως επίσης και να τη σιγοψήσετε στον ηλεκτρικό φούρνο για 5 ώρες στους 150 ο C.

Υλικά

1 κιλό ρεβύθια
1 κουτάλι σούπας μαγειρική σόδα
¾ του κιλού ψιλοκομμένα κρεμμύδια
¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
νερό
λεμόνι