Εκτέλεση

Παστεριώνουμε το γάλα στους 65 βαθμούς.
Το κρυώνουμε να κατέβει στους 35 βαθμούς.
Βάζουμε σ ‘ένα μπολ, 1 κουταλιά αλάτι και την πυτιά και το ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο γάλα.
Το αφήνουμε περίπου 20 με 30 λεπτά και το κόβουμε να κατασταλάξει, αν μας έχει κρυώσει το ζεσταίνουμε λίγο για να το μαζέψουμε βάζουμε στη Μαντήλα "Η Τσαντίλα" να φύγει το τυρόγαλο.
Εν το μεταξύ βάζουμε το τυρόγαλο που περίσσεψε να βράσει αφού έχουμε βάλει λίγο αλάτι, περίπου 1 χούφτα.
Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το "πρόχυμα" είναι γάλα που έχουμε κρατήσει για να βγάλουμε τη Μυζήθρα.
Αρχίζουμε να τρίβουμε με ξύλινη σπάτουλα το τυρόγαλο στην κατσαρόλα για να μην κωλύσει.
Έως ότου βγει η Μυζήθρα την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Για να μην φουσκώσει και περιμένουμε να πήξει καλά, είναι έτοιμη για το τυροβόλι (δοχείο της μυζήθρας) παλιά γινόταν από βρούλα, τώρα είναι η πλαστικό ή ανοξείδωτο.
Η μυζήθρα τρώγεται φρέσκια αλλιώς ρίχνουμε γύρω γύρω αλάτι και την ξεραίνουμε για μακαρόνια.
Το τυρί αφού έχει σουρωθεί, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε δοχείο να βγάλει και άλλο τυρόγαλο και να σκεπασθεί για να μην χαλάσει, διατηρείται και εκτός ψυγείου.

Υλικά

  • 10 κιλά Γάλα πρόβειο και κατσικίτσιο.
  • Αλάτι.
  • Πιτιά όσο είναι ένα ρεβύθι.