Εκτέλεση

Το μαστέλο είναι το Πασχαλιάτικο κύριο πιάτο του σιφναίικου τραπεζιού. Ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα και διατηρείται στο μαστέλο ωσότου φαγωθεί όλο (παλιότερα έως της Αναλήψεως).

Στο εσωτερικό κάτω μέρος του «μαστέλου» (το πήλινο σκεύος σε σχήμα γλάστρας), τοποθετούμε 4-5 αμπελόκλαδα καθαρισμένα και σταυρωτά έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια «σχάρα».  Πλένουμε κάθε κομμάτι κρέας πρώτα με νερό και μετά με το κόκκινο κρασί, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε πάνω στα αμπελόκλαδα. Σε κάθε στρώση κρέατος που τοποθετούμε, απλώνουμε ψιλοκομμένο άνηθο.

Τέλος, ρίχνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κλείνουμε το σκεύος με  λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο κάνοντας λίγες μικρές τρύπες (ώστε να πάρει το κρέας το άρωμα του φούρνου) και το πάμε στο φούρνο του χωριού όπου θα  ψηθεί με κλαδιά έως τα ξημερώματα της επόμενης (Κυριακή του Πάσχα). 

Υλικά

  • 3 κιλά αρνί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • Κόκκινο κρασί
  • Άνηθο μπόλικο
  • Αλάτι και πιπέρι